Kokkuvõte

Kokkuvõte

Ja ongi saanud läbi meie 12 nädalat kestnud taimekasvatusprojekt. Projekti käigus, kogutud katseandmed on järgmised:

Katseandmetega täidetud tabel

Taimed tõime Tartumaa jaotuspunktist ära 10ndal veebruaril, kuna taimede kätte saamine jäi nädalavahetuse peale, siis tuli taimedel enne rühma jõudmist paar päeva hoiukodus veeta. Kohe järgmisel päeval märkasin taimedel ronivaid lehetäisid. Pahalased said eemaldatud mehhaaniliselt, st käsitsi neid ära korjates. Kolmandal projektinädalal ilmutasid lehetäid end uuesti, seekord ainult  punasel kuumaasika taimel. Kahjuritõrje vahendina valisime kasutasime isetehtud küüslaugu leotist. Pritsisime profülaktika mõttes üle ka kollase kuumaasika taime. Kahjuritõrje oli edukas, sest rohkem me nendega tegelema ei pidanud. Samal nädalal istutasime taimed suuremasse kasvunõusse.

Õisi hakkasid taimed näitama 5ndal projektinädalal. Esimeseks õitsejaks osutus kollane kuumaasikas, avades oma õienupu emakeelepäeval, 14. märtsil. Punane kuumaasikas alustas õitsemist vaid 3 päeva hiljem, so 17. märtsil. Tolmeldama otsustasime hakata taime, mis alustab esimesena õitsemist, milles oli siis kollane kuumaasikas.

Lihtsustamaks õite kokku lugemist, tekitasime endale vahva värvilise õite lugemise süsteemi. Kokku oli meie katsealustel taimedel 84 õit.  Tekitatud süsteemi abil saime lisaks kokku lugeda, et punane kuumaasikas kasvatas endale 11 õisikuvart, mille küljes oli kokku 34 õit ja kollasel kuumaasikal oli 14 õisikuvart 50 õiega. Tublid õitsejad olid mõlemad aga suurem õitseja oli meil kollane kuumaasikas. Võibolla oli õitsemine mingil määral mõjutatud taimekahjurite olemasolust. Kollasel maasikal oli lehetäisid vähem ja teise ringiga neid enam tagasi ei tulnud. Lisaks sai kollast kuumaasikat küüslaugu leotisega ka vähem pritsitud.

Ka õite tolmeldamine oli oskus omaette. Nii mõnigi vili oli eriskummalise kujuga. Oleme väga tänulikud meie tolmeldajatele looduses, kes selle tööga suurepäraselt hakkama saavad.

Kollasel kuumaasika mõned lehed olid tekkimise hetkel otstest pruunid ja kasvades jäid pruunid otsad alles ja lehed ise natuke mügarlikuks. Selliseid lehti oli umbes 3.

Katse kõige keerulisem osa oli kuupäeva määramine, mil tekkis esimene vili.  Tegelikult me ei teagi, kas selleks kuupäevaks oli 24. märts (6. nädal) või 4. aprill (8.nädal). Märkasime, et õie südamik hakkas peale õitsemist muutma kiiresti oma värvi ja kuju. Peagi märkamise õiepõhja peal väikseid seemneid (pähklikesi), mis aja jooksul järjest suuremaks muutusid aga millisel hetkel õiest saab vili, jäi meile lõpuni arusaamatuks. Päris mitmed viljad lõpetasid kasvamise ja kuivasid lihtsalt ära. Kahtlustame, et siin võis oma osa mängida kevadpäike ja nädalavahetused, mil taimed janusse jäid.

Esimesed viljad valmisid 10ndal nädalal, kuupäevaks määrasime 14. aprilli. Esimese korje ja maitseproovi tegime 11ndal nädalal, saagiks oli 6 maasikat. Kokku valmis meie katse ajal 17 maasikat - 15 kollast ja 2 punast. Maasikad maitsesid natuke hapukalt ja ei olnud nii mahlased kui looduses kasvanud viljad. Tegelikult oli päris üllatav, et tolmeldamata punane maasikas ka vilju andis, nende kuju polnud muidugi üldse maasika moodi. Ilmselt see lehtetega sahmimine need õied pooleldi ära tolmeldas. Tugevamalt lõhnasid punase kuumaasika viljad.




Kuigi meie meeskonna liikmed olid pisitillud ja arutelu maasika teemadel jäi üsna minimaalseks, oli projekt väga vahva. Meie saime õppida värve ja loendama (lehti ja õie koonlehti). Nägime kuidas noortaim kasvatas endale lehti juurde ja põõsas muutus järjest suuremaks. Veel avastasime, et lehtede vahele tekkisid õied ja hiljem said õitest viljad. Imestust tekitas see, et maasikad ei polnudki punased, vaid valged. Kõige rohkem meeldisid lastele lehetäid, keda sai mikroskoobiga uurida. Mullaga mässamine ja kastmine oli ka tore. Aitäh Räpina aianduskooli meeskonnale ja uute kohtumisteni! 🐌

💕


Uute projektideni!🍓🐌

Kommentaarid

Populaarsed postitused